Sveta Birma standard

 

Jedna od najljepših legenda ispričana o porijeklu neke od mačaka je sasvim sigurno o Svetoj Birmi. U brdima Indokine, točnije u Burmi, živjeli su monasi sa svojim prekrasnim bijelim mačkama, žutih očiju kao čuvari hrama boginje LaoTsun. Kip boginje imao je zlaćanu haljinu, a oči su joj bile prekrasne tamno plave boje. Jednog dana za vrijeme molitve hram je napadnut i ubijen je vrhovni svećenik. Njegova duša se preselia u tijelo njegove vjerne mačke Shin, koja je bila neprestano uz njega. Mačka je stavila svoje šape na tijelo monaha i okrenula se prema boginji. Tada joj je boginja sa smješkom podarila zlaćanu boju njene haljine, te je njeno krzno dobilo žlaćanu boju, a oči su poprimile plavu boju, kao u boginje. Lice, noge i rep dobile su boju zemlje; jedino šape na mjestima gdje su doticale tijelo monaha ostale se bijele kao simbol čistoće. Svi su ostali zaprepašteni čudom koje se je desilo i pogledom mačke Shin, koji je izazvao strah i jezu među prisutnima. Monasi su tako lako natjerali neprijatelja u bijeg. Nakon tjedan dana Shin je uginula od tuge, a sve ostale mačke okupljale su se oko nje i poprimale njezin izgled. Legenda kaže: “Jao onome tko ubije takvu mačku, jer taj će trpjeti najokrutnije muke dok ne umre.”

Prvi puta su mačke iz hrama Lao Tsun-a donešene početkom dvadesetog stoljeća u Europu i to u Francusku, a kasnije i u SAD. Najviše zasluga za uzgoj te prekrasne mačke imaju Francuzi. Ona je eksperiment francuskih uzgajivača iz okoline Nice. Nastala je križanjem perzijske i sijamske mačke, te je kroz nekoliko generacija dobila svoj današnji izgled.

Prvi puta je prikazana 1920. godine. A na izložbi 1930. godine u Parizu, mužjak seal (crni) oznaka, po imenu Dien d’ Arkan bio je zvijezda izložbe. Rasa je gotovo nestala za drugog svjetskog rata. Poslije rata je u uzgoj dodana još perzijska mačka Colour point oznaka (sijamskih). Rasa je 1950. godine nazvana Sveta Birma (Chat Sacre de Birmanie). Službeno je priznata 1965. i od tada je posala jako popularna.

Sveta Birma je veoma privlačna mačka. Čudesne je ljepote i kretnji, prekrasnog krzna i fascinirajuče boje očiju. Od svojih perzijskih predaka nasljedila je mirnoću i plahost, a od sijamki osobnost i društvenost. Jako se veže uz svoga gospodara i neizmjerno je nesretna ako ostane dulje vrijeme sama. Prijateljski je raspoložena prema dugim mačkama i psima. Ne trpi osamljenost ni indiferentnost. Njen glas je vrlo nježan. Birme su inače također vrlo zaigrane i živahne mačke, kao i dobri lovci. Što se tiče hrane znaju biti vrlo izbirljive, no za to je gotovo uvijek kriv vlasnik koji je razmazi. Njihovo krzno je mekano, svilenkasto, gusto i poludugo, kraće na glavi a dulje prema repu. Na šapama ima potpuno bijele rukavice, a na tabanima stažnjih nogu bijele mamuze u obliku obrnutog slova V. Češljati je treba barem jednom tjedno, no za vrijeme linjanja češće.

IZVOD IZ STANDARDA

Općenito to je mačka srednje veličine.

GLAVA je srednje velika snažne stukture kostiju, lagano zaobljenog čela, punih zaobljenih obraza, srednje dugog nosa koji u profilu izgleda lagano udubljen, snažne brade.
UŠI su poprilično malene sa zaobljenim vrhovima, dosta razmaknute.
OČI blago ovalne tamno plave boje, niti jedna druga boja nije dozvoljena.
TIJELO srednje veliko nešto duže, mužjaci su snažnji od ženki.
NOGE su kratke i snažne, šape zaobljene. Na šapama ima karakteristične potpuno bijele simetrične rukavice, a na tabanima stražnjih nogu bijele mamuze u obliku obrnutog slova V. One također moraju biti simetrične.
REP je srednje dug i obrašten, izgleda poput perjanice.
KRZNO je dugo do srednjedugo, kraće na licu, a na obrazima nešto duže sa bogatim ovratnikom, a prema repu na leđima i bokovima poludugo. Mekano, svilene strukture sa vrlo malo podlake. Karakteristična je njena boja krzna. Naime ona je colour point mačka, ali sa bijelim rukavicama. Oznake, koje nalazimo na maski lica, ušima nogama i repu, moraju biti jednolične boje i u dobrom kontrastu sa bojom tijela. Boja tijela i trbuha je svijetla, boje ljuske jajeta. A na leđma je kod svih varieteta boja zlatno-begie.

Priznate su sve solidne boje sa i bez tabi uzorka.

 

Add a Comment