Razmišljajte kao mačka

Kao što većina od nas zna mačke nisu kao psi pogodni za treniranje i ponavljanje radnji koje vlasnik želi. Ipak i ovdje postoje određene iznimke. Ideja se može sprovesti samo na sljedeći način, a taj je da se mačka navede da je sve to od početka bila njezina zamisao. Sada dolazimo do one faze u kojoj moramo početi razmišljati kao mačka.
Na primjer, u mačjem svijet hrana je jedan od velikih motivatora, pa recimo ostavimo li hranu na teško dostupnom mjestu mačka će učiniti sve da je se dokopa. Ovo može biti jako dobar način učenja mačke da reagira na naredbu NE.

Budite u blizini te hrane sa špricaljkom za vrt punom vode, pa kada mačka krene u lov na nedozvoljeno mjesto jednostavno je malo poprskajte i glasno recite NE. Nikada i u ni kojem slučaju nemojte koristiti ruku za udarac jer to mačka neće pravilno shvatiti. Vjerujte mi na riječ mnogi ljudi uključujući i mene na “vodeni” su način riješili problem nedozvoljenog mačjeg švrljanja.
Sljedeća stvar koja svaka mačka radi je oštrenje kandži, a ukoliko joj se ne omogući mjesto za to naravno da će naš trosjed platiti ceh. Mačke grebu nokte iz dva razloga: prvi je označavanje teritorija jer se na dnu šapica nalaze mirisne žlijezde, a drugi razlog grebanja je odstranjivanje mrtvih stanica sa noktiju.
Taj je problem relativno lako rješiv i rješiv na sljedeći način: kao prvo, podrežite svojim mačkama OPREZNO nokte (ili neka vam to veterinar uradi). Potom predlažemo da u najbližem pet shopu kupite mački stup za grebanje na kojemu ona može brusiti svoje nokte, a možete ga premazati i sa CAT NIP biljkom čiji miris mačke vole, koja se, također, nabaviti u istom dućanu.
Sada, kada ste ovaj dio riješili napravite još jedan sljedeći trik: mjesto na trosjedu koje više ne želite da mačka grebe oblijepite sa samoljepivom trakom i vjerujte mi da će mačka izbjegavati to mjesto budući da mace jednostavno MRZE ljepljive šapice.

Ključ razumijevanja mačjeg ponašanja je u tome da proučimo što mačku tjera na određenu aktivnost, tek tako razmišljajući polako i ustrajno možemo utjecati na mačje ponašanje.

Add a Comment