Praktični savjeti

Autor: Dejan Jelenčić


Od trenutka kad ste mačku unijeli u svoj dom, vi kao vlasnik uspostavljate s njom odnose ljubavi, suradnje i brige!!! Odgovoran vlasnik želi da njegova mačka bude zdrava, odana i privržena, da se dobro ponaša, kako prema ukućanima, tako i prema strancima.
Da biste to postigli, dužni ste se brinuti o mački na odgovarajući način. Osim pažnje koju joj posvećujete i igre s njom, te pravilne i ravnomjerne prehrane, koja podrazumijeva usklađen odnos hranjivih tvari (proteina, masti, vitamina, minerala, vode i dr.) dužni ste provoditi redovite higijenske mjere, kao i vremenski strogo određeno cijepljenje! Ti su postupci preventiva bolesti, kao i pretpostavka dobrog zdravlja vaše mačke!

Nekoliko općih napomena:

• ležaj mačke, ili njena kućica, moraju uvijek biti čisti. Tkaninu (jastučić, deku i dr.) s kojom životinja dolazi u dodir, valja redovito provjeravati zbog nametnika, te prati posebnim nemirisnim sredstvima. Za suzbijanje nametnika postoji velik broj preparata. Za razliku od pletenih košara i kućica, plastični ležajevi, kavezi i kućice pogodniji su za čišćenje i održavanje higijene. Također, nametnici ne vole plastiku.

• držite li u sobi pijesak za vršenje nužde, dobro ga je imati u zatvorenoj posudi (kao kućica), jer mačka zbog urođenog instinkta zakapanja izmeta neće imati mogućnost razbacivanja pijeska. Pijesak treba svakodnevno mijenjati, a ako možete kupovati pijesak koji nakon upotrebe stvara grudice, redovito ćete odstranjivati samo grudice, čime ste postigli uštedu u pijesku.

• kako biste poštedjeli pokućstvo i prekrivke u stanu od brušenja pandži vaše mačke, nabavite u specijaliziranoj prodavaonici pribor za brušenje pandži. Isto tako, poneka igračka dobro će doći! Mačke su zaigrana stvorenja i tako će manje istraživati po kući i doći u priliku da učine štetu.

• puštate li svoju mačku izvan kuće, pratite u kakvom je “društvu” i što se zbiva u susjedstvu! Može li vaša mačka doći u dodir s bolesnim ili zapuštenim životinjama, radi li nuždu u tuđem vrtu, cvijetnjaku, itd.? Također, ljubitelje ptica neće razveseliti vaša mačka na njihovom stablu!

• mačku hranite uvijek u isto vrijeme iz njene vlastite zdjelice. Zdjelice za vodu i hranu moraju uvijek biti besprijekorno čiste.

• krzno mačke idealno je stanište za nametnike (buhe, krpelje, uši, šugavce itd.), stoga ga treba njegovati redovito. Nametnici su prenosnici zaraznih bolesti, a krpelji šikare opasni su i po čovjeka! Morate znati da se mačke koje žive u “oštrijim” životnim uvjetima (na selu, u prirodi) linjaju jedanput godišnje. Mačke u stanovima, izložene stalnijoj temperaturi i umjetnom svjetlu, linjaju se u pravilu tijekom cijele godine. Iako mačke same održavaju svoje krzno redovitim lizanjem, potrebne su i dodatne mjere, napose za dugodlake pasmine. Ne njeguje li se dlaka, stvaraju se bolni čvorići dlake, koji ubrzavaju iritaciju, svrbež mačje kože i čireve. Zato, da bi krzno vaše mačke bilo zdravo, sjajno i čisto, bez čvorića, treba ga četkati posebnim priborom. Prilikom njegovanja krzna provjerite ga na prisutnost nametnika, te ih po potrebi odstranite. Nametnike možete suzbijati i naročitim ogrlicama koje mački stavljate oko vrata.
- dugodlake pasmine potrebno je četkati svaki dan 15-30 min., gustim i rijetkim češljem, te žičanom i čekinjastom četkom.
- kratkodlake pasmine dovoljno je četkati jednom tjedno po 30 min.

• redovito provjeravajte mačkine oči, uške, lice, zube, kandže i anus:

- oči mačke moraju biti bistre i čiste. Ne treba ih često prati. Izuzetak su pasmine sa spljoštenim licem. Kao pribor koristi se meka, čista krpica umočena u mlaku vodu. O čišćenju očiju egzotičnih pasmina naći ćete u stručnoj literaturi, ili se raspitati kod veterinara.
-mačje uške moraju bit čiste, bez tragova iscjetka ili crne smolaste tvari. Obratite pažnju i na šugavce (grinje) koje se rado uvlače u mačje uši. Za čišćenje uški koristi se čista krpica umočena u posebnu tekućinu namijenjenu čišćenju uški (može se nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama). Neki stručnjaci preporučuju korištenje zdravoga, svježeg maslinovog ulja.
-zubi mačke moraju biti bez kamenca koji uzrokuje krvarenje i ispadanje zuba, kao i loš zadah. Ukoliko vam to vaša mačka dopušta, provjeravajte kamenac redovito, te joj posebnom četkicom operite zube. U protivnom, morate mačku odvesti veterinaru koji će ukloniti kamenac.
-mačje pandže redovito provjeravajte. Iako mačke same oštre (troše) svoje pandže, u nedostatku odgovarajuće podloge za grebanje, pandže mogu urasti u jastučiće šapa i izazvati bolnu infekciju. redovitim pregledom, te po potrebi rezanjem pandži posebnim škarama, izbjeći ćete probleme. Ako niste vični tome (nestručni na rezanju pandži), možete oštetiti živac koji se nalazi u vršku pandže, pa se savjetuje da u tom slučaju potražite pomoć veterinara. Nabavka pribora za brušenje pandži riješit će vas mnogih nevolja s grebanjem pokućstva!
-svakako povremeno pregledajte područje anusa mačke. Ono mora biti čisto, bez znakova proljeva, upale ili iscjetka.

• dopustite mački da pod vašim nadzorom povremeno u vrtu jede travu. Trava joj služi kao prirodan emetik, sredstvo za povraćanje, čime mačka izbacuje neprobavljene kuglice dlake iz svog želuca, koja je unesena stalnim lizanjem krzna. Nemate li vrt, u sobi ili na balkonu uzgajajte tegle s travom, kako bi je mačka mogla uzeti po potrebi.

• pranje mačke u pravilu nije potrebno, jer se mačke čiste same. Ipak, kada je krzno prljavo ili zamašćeno, nećete to moći izbjeći. Mačku perite prema uputi vašeg veterinara koji će vam reći postupak, s obzirom na pasminu mačke koju imate. Koristite se isključivo šamponom za mačke, jer ljudski šampon oštećuje mačje krzno i žlijezde lojnice! Tijekom pranja pazite da mački voda ne uđe u oči ili uši, ili da se ne naguta vode! Opire li se vaša mačka kupanju, možete “kupanje” obaviti i na suhi način, upotrebom posebnih nemirisnih pudera, dostupnih u specijaliziranim prodavaonicama. S postupkom pranja upoznat će vas vaš veterinar.

Add a Comment