Britanska kratkodlaka mačka je skoro bez ikakve sumnje jedna od najčešćih i jedna od najsimpatičnijih katkodlakih mačaka. Povijest Britanske kratkodlake mačke počinje negdje u 19. st. Ova se mačja vrsta razvila iz obične kratkodlake mačke koja je živjela u Engleskoj. Kontroliranim križanjima, u koja su bile uključene i perzijske mačke, postignuti su današnji standardi (danas su križanja sa perzijskim mačkama zabranjena). Danas, britanska kratkodlaka mačka, poznata je pod nadimkom “plišani medo u mačjem svijetu” zbog kratkog i gustog krzna te krupne građe.

Ovdje bismo Vam ukratko željeli približiti pasminu Britanska kratkodlaka mačka.

Standardi za ovu mačku su sljedeći:
TIJELO: srednje do veliko, građa bi trebala imati kratka mišićava leđa, široka ramena i duboka prsa.
GLAVA: okrugla, krupna sa širokom čeljusti, mišićav vrat. Nos je širok, a prekid nosa ne bi smio biti previše naglašen. Općenito kod glave se može reći da je veća i jače su izražene te karakteristike kod mužjaka koji su i puno veći od ženki.
OČI: su krupne i okrugle.
KRZNO: krzno je kratko oštro, a preduga dlaka nije poželjna.
BOJE: britanske kratkodlake mačke javljaju se u raznim bojama od jednobojnih do višebojnih. Najčešće boje u kojima se javlja ova vrsta su plava, krem, lila i crvena. Bijela je boja (bar po mome istraživanju) od jednobojnih i najrjeđa. Inače kod boje je važno spomenuti i to da kod jednobojnih u krznu ne smije biti niti malo bijelih dlaka svaka dlaka mora biti iste boje od korijena do vrha.
Britanska kratkodlaka mačka je po svom temperamentu mirna, blaga i nježna.

Svjetsku je slavu Britanska kratkodlaka mačka stekla u brojnim reklamama za mačju hranu u kojim se pojavljuje.

Sa krznom nema posebno velike brige, jednom mjesečno je dovoljno češljanje, ali budući da se većina ovih mačaka jako voli maziti i češće češljanje nije ovoj mački strano, već naprotiv uživa i glasno prede.

Za zaključak bih htio reći kako je Britanska kratkodlaka mačka idealan član obitelji, nije nametljiv, nema prevelike zahtjeve za prehranom i nema prevelikih zahtijeva sa krznom, pa ako želite imati živog “plišanog medu” u svom stanu onda je ova vrsta za vas.

Naravno da iza ovih «suhih» i osnovnih podataka o pasmini stoji puno više toga, briga, ljubav i velika i čvrsta i uzajamna veza između naših mačaka i nas.

Za više informacija kliknite ovdje.