Mačjih 9 života

 

Ako stvarno volite svoju mačku onda ćete najvjerojatnije učiniti sve da joj omogućite da zbilja proživi svih “devet” života.

Naravno da je priča o devet života samo bajka ali evo nekoliko natuknica za dulji i sretniji mačji život.

  1. Držite svoju mačku u kući, budući da statistički gledano kućne mačke u prosjeku žive oko 13 godina, dok mačke lutalice prosječno žive 3 – 4 godine. Svakako vi mislite kako je mačji život vani sretniji, ali varate se, mačke na ulici su suočene sa mnogim pogibeljima od zaraznih bolesti, automobila, pasa, otrova i mnogih drugih pogibelji. Stoga čuvajte mačku u kući ili neka izlazi u vrt samo pod vašim strogim nadzorom.
  2. Sterilizirajte tj. kastrirajte vašu mačku ukoliko vaša mačka nije izložbena. Već sa 6 mjeseci mačka se može sterilizirati i molim vas zaboravite na one prastare priče o jednom leglu budući da je to potpuno netočno. Sterilizacijom se rješavaju mnogi mačji, a i vaši problemi npr. nema tjeranja i neugodnog zavijanja, a također i nema niti disbalansa hormona do kojeg dođe tijekom tjeranja. Ako mačka nije za izložbe streilizacijom rješavate i gorući problem viška mačaka, jer zapitajte se što ćete sa malima, da li imate SIGURNE udomitelje ili ćete male mačiće baciti na cestu?
  3. Hranite svoju mačku kvalitetnom hranom, ali u umjerenim dozama da ne postane predebela. Također, budite sigurni da uz hranu mačka ima dosta čiste i svježe vode. Pazite na prehranu, na tržištu ima stvarno vrhunske hrane za svaku životnu dob mačke pa se dobro raspitajte što je za nju najbolje budući da prevelika težina, kao i kod ljudi, može uzrokovati zdravstvene probleme.
  4. Cijepite svoju mačku, interesiraje se kod veterinara o cijepivima, više niti cijena ne smije biti prepreka jer vakcine više nisu preskupe. Cijepljenjem sigurno produžujete život mački.
  5. Svako toliko sa svojom mačkom posjetite veterinara neka je pregleda, neka vam veterinar postane prijatelj jer bolje je spriječiti nego liječiti. Pravovremeni odlazak veterinaru može spasiti mački život.

Sa ovih nekoliko osnovnih i laganih zadaća svakog odgovornog mačkoljupca u krilu će vam presti zadovoljna i sretna mačka.

I uvijek prije spavanja zapitajte se da li ste se danas dosta posvetili svojoj mački i da li ste je dosta voljeli!?

 

Add a Comment