Higijenske navike

Autori: Lada Treselj i Davorka Alfirević 


Od svih kućnih ljubimaca, najlakše se na čistoću naviknu mačke. U pravilu, s tim nećete ni imati posla jer ukoliko je mačić s majkom, ona će se pobrinuti da ga sve nauči.

Postoji širok izbor posuda za pijesak u prodavaonicama, od najjednostavnijih do onih poput kuće. Nemojte zbog štednje uzeti kartonsku kutiju ili kakav limeni podmetač. Mačka će sve razbacati, karton će promočiti, raskidati, a jednostavna posuda zaista ne predstavlja veliki trošak. Za mačića je potrebno da posuda nema visok rub, tako da može lako ulaziti i izlaziti. Ovisno o pasmini koju ste uzeli, kasnije će vam trebati veća i dublja posuda. Ako ste uzeli mužjaka norveške šumske, potražite najveću moguću koja postoji na tržištu, za sitnu i nježnu pasminu nema razloga da kupujete WC grandioznih dimenzija. Mačke vole privatnost te će rado prihvatiti WC u obliku kućice, sa vratima ili bez. Takvi WC-i obično imaju i filtere protiv neugodnih mirisa, tako da ih možete držati u bilo kojoj prostoriji u stanu.

Posudu punite pijeskom za mačke, najbolje onim koji formira grudice. Nemojte koristiti piljevinu građevinski pijesak ili novine jer će upadati mački u šape, oči, raznosit će se svuda po stanu i neće upijati mirise. Također, novinama se mačka može otrovati. Pijesak redovito čistite i mijenjajte, jer mačka neće koristiti prljavu posudu. Pronaći će neko samo njoj odgovarajuće mjesto poput cvijeća, čupavca i sl. Pri izmjeni pijeska temeljito operite i dezinficirajte WC. Koristite neotrovni dezinfektant koji nema intenzivan miris. Nemojte često premještati posudu, a i kada baš morate potrudite se pokazati mački gdje ste je stavili.

Ukoliko mačka koja je već imala uredne navike, odjednom počne nuždu obavljati svuda po kući, najprije se zapitajte nije li uzrok u vama. Najčešće je problem u prljavom WC-u, starom pijesku, koji mada je očišćen, zadržava neugodan miris. Možda ste prečesto premještali WC pa se mačka jednostavno izgubila i obavlja potrebu na posljednjem mjestu koje je zapamtila. Možda ste joj zatvorili vrata pa nije mogla do posude (ne očekujte da mijauče, grebe ili drugačije doziva). Ako je u pitanju mužjak, možda se zbog nečeg osjeća ugrožen i nesiguran pa označava svoj prostor. Prehlađena mačka, ili mačka s proljevom također može doživjeti “nezgodu” i treba joj oprostiti.

Add a Comment