Jutarnji List – Britanke iz uzgajivačnice Procatblue

Dr. sci. Silvija Rakočević
Foto: Tomislav Špićek


 

Nakon članka o britanskim kratkodlakim mačkama, nazvalo nas je mnogo čitatelja koje je zanimalo gdje se uzgajaju, kako se pare i još mnogo informacija vezanih uz tu pasminu. Na pitanja vam odgovaraju uzgajivači, obitelj Špiček.

 

Članak o britanskim kratkodlakim mačkama, koji je izašao u nedjelju 12. kolovoza, bio je vrlo zanimljiv čitateljima jer je mnogo njih u međuvremenu nazvalo i pitalo o tome gdje se uzgajaju, gdje se mogu nabaviti, kako se pare i još dosta drugih pitanja vezanih uz tu pasminu.

Kako bih dobila najbolje odgovore, razgovarala sam s Nadom i Tomislavom Špiček koji su vlasnici prve uzgajivačnice britanskih kratkodlakih mačaka u Hrvatskoj, a zove se Procatblue.

U leglima mogu biti mačići različitih boja: plave, bež, crne i crno-bijele. Crna i crno-bijela su vrlo rijetke boje

Trenutačno obitelj Špiček ima dva prekrasna legla koja broje zajedno osam mačića, a stari su od tri do četiri tjedna jer se jedna maca okotila tjedan dana prije druge. U leglu su mačići različitih boja: plave, drap, crne i crno-bijele. Crna i crno-bijela su vrlo rijetke boje. Uzgoj takvih mačaka je kompliciran.

Ne pare se u srodstvu, što znači da se ženka ne pari sa svojim bratom, ocem itd. Zbog toga je obitelj Špiček svoje dvije mace parila u Njemačkoj, u jednoj od najpoznatijih europskih uzgajivačnica. Tamo su bili sedam dana dok nisu bili sigurni da su se obje parile. U istoj su uzgajivačnici kupili bijelu britansku kratkodlaku mačku, a maca bijele boje je prva u ovom dijelu Europe.

Znamo da mace nemaju klasičnu ovulaciju kao kuje. Naime, mace ostaju skotne ulaskom penisa u rodnicu i tada nastupa ovulacija. Graviditet traje kao u svih domaćih mačaka od 58 do 64 dana.

Kada okote, često, i to zbog psiholoških razloga, izgube mlijeko ili ga mogu imati vrlo malo pa se mačići moraju dohranjivati umjetnim, obavezno mačjim mlijekom.  U dobi od oko četiri tjedna već se mogu početi dohranjivati komercijalnom hranom za mačiće.

Temperatura okoline u kojoj mačići borave mora biti od 24 do 27 stupnjeva Celzijevih i mora se paziti da nisu na direktnom strujanju zraka iz uređaja za klimatizaciju. O čistoći prostora gdje mace borave, ne moramo mnogo pisati.

Mačići se čiste od glista prvi put već kad navrše dva do tri tjedna, a zatim svaka dva tjedna do tri mjeseca starosti. Poslije se to čini u dogovoru s veterinarom.

Prvo cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti provodi se kad su stari dva do tri mjeseca, zatim se ponavlja nakon mjesec dana, a nakon toga jednom godišnje. Mačići ostaju kod mame mačke dva do tri mjeseca. Za sve vrste mačaka važe ista pravila uzgoja.

Iz svih pitanja koje smo postavili obitelji Špiček i njihovih odgovora vidimo da je uzgoj takvih maca vrlo zahtjevan. Uspjeh da takve mace odrastu u jedinke bez većih zdravstvenih problema ovisi o dobroj suradnji uzgajivača i njegova veterinara.

Add a Comment