20 savjeta da Vaš mačić bude zdrav i sretan

20 savjeta da vaš mačić bude zdrav i sretan

1. Kada uzimate mačića od uzgajivača budite sigurni da ste dobili sve potrebne papire (rodovnik, potvrdu o svim cijepljenjima, kao i način hranjena i brige o vašem mačiću).

2. Ukoliko slučajno planirate put obavezno dogovorite sa uzgajivačem da mačića uzmete tek kada se vratite sa puta.

3. Budite sigurni u zdravstveno stanje vašeg mačića, ukoliko i malo sumnjate u to nemojte ga kupiti.

4. Kupite dovoljno veliki box (kavez) kada dolazite po mačića, nemojte ga nositi na rukama. Stari kavez može nauditi mačiću te se može ozlijediti, a također može se zaraziti i kojekakvim gljivicama.

5. Razmislite dobro o imenu novog ljubimca, pokušajte se svi ukućani dogovoriti o imenu. Neka to bude zadovoljstvo, a ne svađa.

6. Kada donesete mačića kući smjestite ga prvo u jednu sobu kako bi se polako priviknuo na novu sredinu.

7. Dok je mačić potpuno nov i mali bilo bi dobro da u prvo vrijeme prije i nakon igre sa mačićem operete ruke u blagoj otopini dezinficijensa, pogotovo ako mačić ide izvan kuće.

8. Proučite razne vrste pijeska koji se nudi na tržištu, ovisno od toga da li je jedan mačić ili ih je više, da li je mačić dugodlaki ili nije itd.. (naš je jedino savjet da pripazite sa deodorantima koji se stavljaju u pijesak budući da ga neke mace mrze i mogle bi odbijati odlazak u takav WC).

9. Držite se za početak savjeta koji su vam dali uzgajivači u vezi hranjenja vašeg mačića, mali su mačići jako proždrljivi i lako se udebljaju, počnite sa malim porcijama i postupno ih povećavajte.

10. Hranite svojeg mačića odvojeno od ostalih kućnih ljubimaca. Hrana neka bude servirana na sobnoj temperaturi, i pokušajte uspostaviti neko određeno vrijeme hranjenja, svaki dan u isto vrijeme.

11. Uvijek koristite čiste posudice za jelo, nikada nemojte miješati posudice od različitih ljubimaca. Preporučamo keramičke ili metalne posudice budući da su higijenskije i lakše se čiste. Uz hranu neka je uvijek čista i svježa voda.

12. Puno, puno se družite sa svojim mačićem kako bi se razvile posebne veze između vlasnika i mačića. T kakve veze su vitalne za zdravlje i sreću vašeg ljubimca.

13. Posvetite svaki dan nekoliko trenutaka za češljanje svog mačića, neka se od malih nogu navikne na četku, to je posebno važno za dugodlake vrste. Za početak koristite mekanu četku kako ne bi ozljedili nježnu mačju dlaku.

14. Osigurajte vašem mačiću dovoljno igračaka sa kojima se može sam i sa vama igrati. Igra je važna u mačjem životu, razvija mišićnu muskulaturu, a važna je i za mačju psihu. Smišljajte nove igre, kontaktirajte ljubitelje mačaka i podijelite sa njima svoje zamisli o igrama.

15. Kupite svojem mačiću stup za grebanje pandži, naime prirodna je potreba mačaka da grebu nokte, pa ukoliko nemaju stup za grebanje nenamjerno će iskoristiti vaš tepih ili trosjed. Ne ljutite se na njega, već mu kupite stup za grebanje i za svako korištenje ponudite mu za početak poslasticu. Također, podrežite mu vrhove pandži.Neka vam za prvi puta to netko pokaže kako se to radi.

16. Mačić provodi mnogo vremena spavajući. Omogućite mu da mu to bude na nekom mirnom i toplom mjestu. No, neke mačke vole baš spavati na prometnom mjestu, pustite je nemojte je na ništa prisiljavati.

17. Ukoliko ste kupili rasnu mačku onda je sigurno već prilikom dolaska u vašu kuću bila cjepljena sa svim potrebnim vakcinama. Provjerite taj podatak kod uzgajivača, no ukoliko ste mačića našli ili vam je poklonjen obavezno ga odvedite kod veterinara na cijepljenje, tako ćete i vi i svi vaši ukućani biti sigurni od bilo koje bolesti.

18. Mislite na sigurnost. Držite prozore zatvorenima i osigurajte električne kablove tako da mačić ne može do njih ili, još gore, da ih slučajno ne bi počeo gristi.

19. Bez obzira da li imate mačku sa pedigreom ili ne, bilo bi dobro da se učlanite u neki od felinoloških društava jer su to odlična mjesta za saznavanje svih novih informacija vezanih za mačju problematiku.

20. Predlažemo vam da razmislite da osigurate svojeg mačića od nesretnog slučaja jer su i naše osiguravateljske kuće počele sa takvom vrstom brige za kućne ljubimce. Također, ne bi bilo loše da ukoliko ste u mogućnosti ugradite i mikročip u uho vašeg mačića.

21 . IAKO SMO REKLI DA IMA 20 NAPUTAKA OVAJ JE I NAJVAŽNIJI: VOLITE JAKO JAKO SVOJU MACU MA KAKVE GOD VRSTE BILA…

Add a Comment